Zöld Óvoda cím birtokosai vagyunk

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 10 éve meghirdeti a Zöld Óvoda pályázatot.

A pályázat szigorú kritérium-rendszerhez kötött, a teljesítéséhez kapcsolódó feladataink, programjaink szorosan illeszkednek óvodánk helyi nevelési programjához, szemléletünkhöz. A kisgyermekek életkori jellemzőihez igazodó játékok, cselekvésbe ágyazott tapasztalatszerzési lehetőségek megalapozzák a körnnyezettudatos, a környezetét óvó, alakító, védő magatartásforma kialakulását. A Zöld Óvoda címet büszkén valljuk magunkénak.

 

Zöld Föld hét az oviban- tavaszhoz kapcsolódó Zöld óvodai programunk

A Zöld Föld hét sok érdekes programmal várja óvodásainkat. Ez alkalommal kirándulásokat, izgalmas, mókás játékokat szervezünk  számukra. A programokon épületenként valamint közös feladatokban is összemérik ügyességüket a gyerekek. A kirándulások alkalmával a természetes környezetünkben figyeljük meg a növényeket, fákat, virágokat, bogarakat. Óvjuk, védjük, szeretjük kincseinket.


Mit rejt az erdő?

Madárbarát óvoda / Madárkarácsony

Óvodánkban a kisgyermekek egész éven át figyelemmel kísérik a természet változásait, a környezetükben élő madarakat. A madarak gondozása nem csak télen fontos. Télen az etetőben magvakat, a nyári forróságban  mindig találnak  ivóvizet madárkáink nálunk.

Madárkarácsony

Így gyűjtjük mi a hulladékot- Zöld óvodai program, környezettudatos nevelés

Óvodánk mindhárom épületében a kisgyermekek és felnőttek is megismerték a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, ennek lehetőségeit. Ehhez megfelelő feltételek állnak rendelkezésünkre. Az épületek közös helyiségei mellett a csoportszobákban elhelyezett tárolókban is szétválogatva gyűjtik óvodásaink az újrahasznosítható hulladékot.

Célunk, hogy a nálunk növekedő kisgyermekek igényesekké váljanak saját környezetükre, tegyenek tisztaságának megőrzéséért, törekedjenek a szűkebb és tágabb természeti környezet szépségének, értékeinek védelmére.

,, Víz vagyok. Őrizned kell! ”- Zöld óvodai programunk tavasszal

Vizes programokkal, játékokkal hívjuk fel a figyelmet a környezetünk óvására, a víz nélkülözhetetlen szerepére az életünkben. A víz jelen van a mindennapjainkban, természetes számunkra.

A vízzel való takarékos bánásmóddal ezért már az óvodában megismerkedünk.

Madarak és fák napja

"A erdő beszélt hozzám, mert az erdő beszél ahhoz, aki ismeri: jeleket ad, üzen, kitárja magát, csak meg kell érteni.”

(Fekete István füveskönyve)

 E jeles napon az óvodánk apraja és nagyja felkeresi a közelünkben lévő csodálatos kirándulóhelyek egyikét. Megfigyeljük a növényeket, fákat és virágokat, hallgatjuk a madarak énekét.

Faültetés napja- őszhöz kapcsolódó Zöld óvodai programunk

Növény-bújócska az óvoda udvarán Növény-bújócska az óvoda udvarán 

Az óvodánk mindhárom épületét gondozott növényekkel, fákkal teli játszóudvar veszi körül. Az idősödő vagy kipusztult növényeket faültetéssel pótoljuk. Ebben valamennyi kisgyermek együtt segédkezik egy- egy lapátka földet szórva a növény köré. A virágok ültetése, gondozása az óvónénik, dadusok, gyerekek közös feladata.